Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Van Dam
Dorpsstraat 10
8141 AL HEINO

Openingstijden

Ma: Gesloten
Di: 09.00 - 18.00 uur
Wo: 09.00 - 18.00 uur
Do: 09.00 - 18.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 17.00 uur
Zo: gesloten

van Dam úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Vaderdag-recepten

Vaderdag extra speciaal maken?

Vaderdag traditie: Ontbijt op bed

Verse jus d’orange, een gekookt eitje en een croissant met jam. Ontbijt op bed is traditie met vaderdag. Leuk, maar is het op deze wijze ook origineel? Hoe maakt u het dan toch bijzonder? Wat denkt u van bier, chocolade, koffie en jenever. Niet de meest gangbare ingrediënten als ontbijt, maar op de volgende manier kan dat prima. Weer eens iets anders. Welke vader droomt er niet van om zo gewekt te worden!

cakeChocolade-biercake

Ingrediënten:
• 75 gr roomboter
• 225 gr suiker
• snufje zout
• 2 eieren
• 340 gr bloem
• 8 gr bakpoeder
• 140 gr pure chocolade,
• 1 blik BrewDog Double Punk

Zo maakt u het:
Haal de roomboter en de eieren vast uit de koelkast. Deze moeten op kamertemperatuur verwerkt worden. Verwarm de oven voor op 160 °C en vet een ronde bakvorm in met boter. Snijd de boter in kleine blokjes en klop dit met de suiker en een snufje zout tot een zacht en romig mengsel. Spatel hier de eieren door. Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens ook door het mengsel heen. Smelt ondertussen de chocolade in een pannetje op laag vuur (of au-bain-marie), voeg dit vervolgens ook aan het mengsel toe en roer daarna rustig een kwart blikje Brewdog erdoor. Vul de bakvorm met het beslag en bak de cake in de voorverwarmde oven gedurende 1 uur en 15 minuten. Wanneer de cake gaar is, laat deze nog minstens 10 minuten afkoelen voor u hem uit de vorm haalt.

Nozem Oil en runderstoof

Misschien wat zwaar voor het ontbijt, maar Vaderdag duurt de hele dag nietwaar. ‘Nozems’ is een Nederlands woord dat is ontstaan in 1955. Het staat voor ‘Nederlandse Onderdaan Zonder Enige Moraal’. In die tijd werden hangjongeren, met lederen jasjes en vetkuiven, zo genoemd. Wellicht is uw vader er stiekem ook wel één geweest. Dan kunt u hem zeker verrassen met Nozem Oil. Er is geen drank ter wereld die lijkt op Nozem Oil, dus het is even wennen. U proeft friszure citrusvruchten met een pittig nabrandertje van chilipepers en een shotje cafeïne. Nozem Oil kunt u puur drinken, gemixt met cola of sinas en in de thee en koffie. Maar wist u dat u met Nozem Oil ook heerlijke stoofvleesgerechten kunt klaarmaken! Dit recept willen we u niet onthouden:

stoofvleesIngrediënten:
• 1 kg runderlappen
• 2 uien
• 2 el bloem
• 2 blaadjes laurier
• 250 ml Nozem Oil
• 50 ml water
• 5 blokjes runderbouillon
• 100 gr champignons
• 3 teentjes knoflook
• 80 gr prei
• 125 gr grote wortelen
• 1 blikje tomatenpuree
• 3 el zilveruitjes
• 2 plakken ontbijtkoek
• peper
• zout

Zo maakt u het:
Snijd het vlees in blokjes en breng op smaak met een snufje peper en zout en bestrooi met bloem. Snijd de uien in halve ringen, hak de knoflook fijn en bak dit in een braadpan aan tot de uien glazig worden. Voeg vervolgens de stukjes vlees toe en bak dit tot het een beetje bruin begint te worden. Voeg nu de Nozem Oil, het water, blikje tomatenpuree, laurierblaadjes en bouillonblokjes toe en laat dit ongeveer 2 uur stoven met het deksel op de pan. Voeg extra Nozem of water toe als het vocht te veel verdampt is. Voeg vervolgens de gesneden champignons, wortel, prei en zilveruitjes toe en laat dit nog een half uur stoven. Als laatste voegt u de ontbijtkoek in kleintje stukjes toe en laat het nog 5 minuten doorstoven. Smerig lekker!!